Polven nivelrikon ei-kirurgiset hoitovaihtoehdot

Monien hoitojen teho vaihtelee potilaan ja polven mukaan. Onnistumiseen vaikuttavat myös elämäntapatekijät. Sen vuoksi polven nivelrikon (osteoartriitti, OA) hoitosuunnitelma sisältää yleensä erityisesti sinulle suunnitellun hoitojen yhdistelmän.

Ortoosit ja tuet

Tekniikka kehittyy jatkuvasti. Nykyisin on saatavilla ortooseja, jotka kohdistavat sääreen juuri oikean voiman paineen poistamiseksi niiltä alueilta, joissa nivelrikko on pahimmillaan. Ensimmäiset ortoosit olivat suuria ja raskaita. Nykyisin on saatavilla kevyitä, helppokäyttöisiä ortooseja, kuten Unloader One. Ne on suunniteltu erityisesti polven nivelrikon hoitoon ja todettu tehokkaiksi.

Pehmeät tuet

Pehmeitä tukia voi yleensä ostaa itse suoraan apteekista tai urheiluvälinekaupasta. Ne on tavallisesti valmistettu pehmeästä, joustavasta materiaalista ja niissä yhdistyvät kompressio, lämpö ja kevyt tuki. Pehmeät tuet eivät kuitenkaan tarjoa yhtä hyvää tukea ja kivunlievitystä kuin Unloader One, joka on suunniteltu nimenomaan polven nivelrikon oireiden hoitoon.

Muut apuvälineet

Välttääksesi polven liiallista kuormittamista saatat käyttää kävelykeppiä tai muita kävelyn apuvälineitä. Voit myös käyttää kengissäsi erityisiä tukia. Niiden tarkoituksena on tukea hyvin jalkaasi kun kävelet, mikä puolestaan voi auttaa vähentämään painetta polvessasi.

Lääkkeet ja pistokset

Lääkitystä käytetään pääasiassa polven nivelrikon oireiden hallintaan, erityisesti kivun lievittämiseen. Monet resepti- ja käsikauppalääkkeet voivat auttaa. Näitä ovat kipulääkkeet, jotka eivät sisällä aspiriinia (parasetamoli), tulehduskipulääkkeet ja voiteet, kortikosteroidit (tulehdusta lievittävät steroidit) ja unilääkkeet. Nivelrikon edetessä kipu voi vähitellen pahentua. Siksi toisinaan määrätään vahvempia kipulääkkeitä. Koska nivelrikko on krooninen sairaus, voi pitkäaikainen kipulääkitys johtaa hankaliin haittavaikutuksiin, jotka on otettava huomioon sairauden hoidossa.

Hyaluronihappopistoksia (hyaluronihappoa on terveissä nivelissä) voidaan myös käyttää väliaikaiseen kivunlievitykseen. Puudutteet, joissa on tulehdusta estävää ainetta (tavallisesti kortisonia), voivat lievittää kipua puuduttamalla polven. Tämäntyyppiset pistokset ovat tavallisia hoitomuotoja, mutta niiden tulokset vaihtelevat potilaskohtaisesti.

Fysikaalinen hoito ja apuvälineet

Jos lääkärisi arvelee hieronnan ja liikuntaharjoitusten auttavan, hän voi antaa sinulle lähetteen fysioterapeutille, joka laatii juuri sinulle sopivan harjoitusohjelman.

Jos hyödyt korkeamman tuolin tai WC-istuimen kaltaisista apuvälineistä (ettet joudu taivuttamaan polviasi niin paljon), voit keskustella apuvälinehoitajan kanssa. Häneltä saat tietoa erikoisvälineistä, joilla elämää kotona ja työpaikalla voidaan helpottaa ja tehdä siitä kivuttomampaa.

Fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi

Krooninen tai jatkuva kipu kuormittaa sekä henkistä että fyysistä hyvinvointiasi. Yritä ylläpitää myönteistä mielialaa puhumalla asioista perheesi tai ystäviesi kanssa, tai yritä löytää uusia rentoutumistapoja, kuten meditaatio.

Nivelrikkopotilaille on myös vertaistukiryhmiä, joiden jäsenet ymmärtävät, millaista tämän kivun kanssa eläminen on.

Vaihtoehtoiset hoitomuodot

Jotkut haluavat korvata tai täydentää hoitoaan tietyillä elintarvikkeilla, ravintoaineilla tai yrttivalmisteilla. Vaikka nämä hoitomuodot voivat jollekin tehota hyvin, niitä ei yleisesti säädellä ja niiden vaikutusta ei usein ole todettu. Muista aina kertoa lääkärillesi, jos aiot käyttää vaihtoehtoisia tai täydentäviä lääkkeitä tai hoitomuotoja.

Kylmä-kuuma-hoidot

Nivelien hoitaminen kylmällä tai kuumalla saattaa lievittää polven nivelrikkoon liittyvää kipua ja jäykkyyttä. Jääpakkauksilla voidaan usein vähentää tulehdusta ja turvotusta, kun taas kuuma tai lämmin kompressi voi rentouttaa lihaksiasi ja parantaa verenkiertoa.