Krooninen rappeutumissairaus

Polven nivelrikko on krooninen rappeutumissairaus. Se tarkoittaa, että sairaus pahenee ajan mittaan. Alkuvaiheessa potilas usein vähentää työskentelyä ja muuta toimintaansa epämukavan olon ja kivuliaisuuden vuoksi. Edenneeseen polven nivelrikkoon liittyy usein voimakas kipu, jäykkyys ja tulehdus.


Lievä nivelrikko

Terveessä polvessa rusto peittää luiden päitä ja estää niitä hankaamasta toisiaan vasten. Kun ruston pinta alkaa hajota, voi muodostua hyvin pieniä säröjä ja halkeamia.

Tässä vaiheessa polvessa saattaa alkaa näkyä merkkejä ns. varus-virheasennosta eli länkisäärisyydestä.

Keskivaikea nivelrikko

Laajemmat rustoalueet alkavat kulua, jolloin ruston joustavuus vähenee. Samalla se vaurioituu helpommin arkisissa toimissa tai tapaturmissa.

Voiteleva neste (”synoviaalineste”) alkaa myös hajota ja menettää tehoaan. Samalla rustoon saattaa muodostua uusia murtumia ja kuoppia. Sääri näyttää todennäköisesti entistäkin taipuneemmalta.

Vaikea nivelrikko

Luut jäävät suojattomiksi, koska suuria alueita rustosta on kulunut kokonaan pois. Sen seurauksena liikkeessä toisiaan vasten hankaavat luut aiheuttavat kipua.

Kipu ja lisävauriot voivat myös johtua pienistä irronneista rustopalasista, jotka liikkuvat nivelessä. Sääri näyttää usein voimakkaasti vääntyneeltä suhteessa lantioon.